Jak probíhají skupinové semináře

Tradiční formou práce u metody Rodinných a Systemických konstelací je skupinový seminář. Kromě něho se klient může zúčastnit individuálních konstelací, individuálních online konstelací nebo soukromého konstelačního semináře.

Standardního skupinového semináře se účastní 8-15 klientů. Každému z nich postupně průvodce sestaví vlastní zakázku. Všichni účastníci, pokud chtějí, se podílí i na konstelacích ostatních účastníků jako zástupci v rolích. Před zahájením semináře vyzve průvodce účastníky, aby sdělili svůj záměr. Průvodce tak činí především proto, aby získal představu o tom, která témata budou v daném semináři dominantní. Sdílení je samozřejmě, stejně jako vše ostatní na semináři Systemických konstelací, dobrovolné.

Stavba konkrétní zakázky probíhá následovně: Průvodce vyzve účastníky k tomu, aby jeden z nich přišel a posadil se na židli vedle něj. Poté klient vysvětlí téma, problém nebo zákazku, se kterou přichází. Během toho se průvodce ptá na další informace, které mu pomohou zakázku pochopit. Zakázka totiž musí být jasná, konkrétní a musí být jen jedna.

Pokud klient nedokáže jednoznačně pojmenovat, o jaké téma se jedná, může sestavit konstelaci se záměrem: „Chci vyřešit/vyléčit to, co teď řeší moje duše“. Pojmenování zakázky tímto způsobem je vhodné, pokud člověk vnímá, že se v jeho životě nebo v jeho nitru něco děje, ale neví, o co se jedná.

Pokud klient dokáže jasně a explicitně nazvat své problémy nebo záměry, ale je jich více a neumí se mezi nimi rozhodnout, lze sestavit rozhodovací konstelaci. Ta spočívá v tom, že průvodce vybere jednoho účastníka, který bude klientovým zástupcem, a do konstelace vloží další účastníky jako zástupné role za jednotlivé problémy. K nim přidá jednu roli „otázníku„, která zastupuje případný nepojmenovaný problém. Poté vyzve účastníky, aby sledovali svůj vnitřní pohyb. Na základě dynamiky této konstelace průvodce klientovi doporučí, který problém ho v dané chvíli nejvíc ovlivňuje a který z nich vyřešit jako první. Klient se však může rozhodnout jinak.

Poté, co si průvodce a klient vyjasní, jakou zakázku nebo jaký problém má klient zájem řešit, začne průvodce stavět konstelaci. Nabídne klientovi možnost vybrat si z ostatních účastníků semináře zástupce pro jednotlivé role. Klient pak postupně osloví účastníky a požádá je, zda by danou roli zastupovali. Například sebe, otce, matku, šéfa, finance, úspěch, Ego, lásku, vesmír/Boha apod. Pokud účastník roli přijme, klient ho jemně uchopí za ramena a umístí ho do prostoru. Od okamžiku, kdy jsou všechny zástupné role umístěny do prostoru konstelace, spočívá veškeré vedení výhradně na průvodci.

Klient se však může rozhodnout, že tuto volbu ponechá na průvodci nebo na samotné konstelaci. Průvodce tedy požádá nebo vyzve konkrétního účastníka, aby se postavil do určité role, nebo naopak vyzve toho, kdo to tak cítí, aby vstoupil do konstelace například jako Otec nebo Matka klienta. V tu chvíli jakýkoli účastník, který cítí vnitřní nutkání, vstoupí do prostoru konstelace a stane se její součástí.

První způsob výběru zástupných rolí je klasický. Definoval ho zakladatel metody Bert Hellinger. Každá metoda se vyvíjí a v posledních letech se dospělo k závěru, že je vhodnější ponechat výběr zástupné role na metodě, protože metoda vybere nejvhodnějšího zástupce. Často je to jeden z účastníků, který řeší stejný nebo podobný problém jako klient. U tohoto zástupce tak může dojít k důležitému uvědomění.

Pokud je téma, které klienta trápí obtížné, intimní nebo jinak osobní, nemusí ho s průvodcem otevírat před skupinou. Průvodce vyslechne klienta stranou nebo mimo ostatní účastníky a definování zakázky pro konstelaci tak proběhne diskrétně.

Průběh konstelace pak určuje průvodce. Cílem konstelace je zviditelnit skrytou dynamiku, aby se odhalila příčina klientových potíží a ty buď zcela zmizely z jeho života, nebo se alespoň zmírnily. Pokud je to pro rozklíčování nebo posunutí konstelace důležité, požádá průvodce klienta během konstelace o informace o předcích nebo jiných důležitých záležitostech v jeho životě.

V okamžiku, kdy konstelace odhalí zdroj problému, nastane úleva. Před koncem konstelace průvodce vyzve klienta, aby se šel převzít svou roli. Převezme místo role od zástupce, rozhlédne se po konstelaci, pocítí změnu a poděkuje účastníkům.

Tento proces se opakuje postupně se všemi klienty. Je důležité podotknout, že k uvědomění a pozitivnímu efektu nedochází pouze u klienta, jehož zakázka se v dané konstelaci řeší. Účastníci stojící v zástupných rolích si z konstelace odnáší uvědomění, podle některých názorů silnější než u klienta. Podobně je tomu u pozorovatelů sedících na židlích vymezujících prostor konstelace.

Máte zájem vyřešit některý ze svých problémů nebo pokročit na cestě seberozvoje? Přihlaste se na nejbližší seminář nebo si domluvte individuální schůzku.