Systemické konstelace

Metoda Systemických konstelací se věnuje řešení široké škály problémů. Může se jednat například o partnerské problémy, finanční ztráty, psychické potíže nebo chybějící smysl života. Metóda Systemických konstelací zviditelňuje, kde leží příčina, a umožňuje klientovi uvědomění, které pak problém zmírní nebo zcela vyřeší.
Jak již název metody napovídá, metoda zkoumá skrytou dynamiku systémů, jejichž jsme členy a do jejichž bolesti jsme zapleteni. Někdy je označována jako rodinné konstelace, protože systémem, do kterého bezesporu patříme, je rodina. Zároveň jsme však součástí pracovních nebo firemních systémů, přátelských kolektivů nebo širších společenství lidí. A i když to není na první pohled zcela zřejmé, člověk je také systémem sám pro sebe. Jednotlivé složky naší psychiky fungují v různých vztazích, vzájemně se podporují nebo naopak ničí.
Systematické konstelace jsou fenomenologickou metodou. Příčinu problémů zpracovávají tak, že ji odhalují a zviditelňují, a tím umožňují uvědomění a pochopení. Proces zviditelňování probíhá tak, že průvodce nebo klient vybere zástupce, kteří zastupují jednotlivé členy rodinného, případně jiného systému. Na ně metoda promítá skutečné prožívání členů tohoto systému. Tyto zástupné role pak začnou pociťovat impuls k provedení pohybu nebo projevení emoce a tento impuls následují.
Takto se začíná projevovat dynamika systému. Zástupné role pak sledují svůj vnitřní pohyb a prožívají své emoce. Mechanismus, díky němuž jsou cizí osoby schopny vnímat jim neznámé členy systému, je vysvětlován jako spojení prostřednictvím morfických polí.

Je užitečné znát osudy a životy svých předků. Pro naše životy má největší vliv existence těžkých osudů v rodokmenu, jako jsou úmrtí ve válce, předčasná úmrtí, vraždy, vydědění člena rodiny, potraty, podnikatelské neúspěchy, zatajení rodiče, politické pronásledování, účelové sňatky atd. Je však také přínosné znát minulé události na současném pracovišti nebo v bytě, autě atd. Došlo zde k úrazu, přišel někdo o část těla nebo se stala nějaká jiná křivda? Všechny bolesti tohoto druhu se mohou snažit prostřednictvím naších problémů projevit a upozornit na sebe.

Máte dotaz? Napište mi

Sem napište Váš vzkaz

Kontaktní informace

Průvodce

Mgr. Michal Sojka

Adresa

Nové sady 191/8, 602 00 Brno, Česká republika

Napište mi

michalsojka3@gmail.com

Zavolejte mi

606 078 822

Sledujte mně
Ohodnoťte mne